Ψυχολογία της Αυτογνωσίας

Ψυχολογία της Αυτογνωσίας

Ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής, οι αδιάκοπες αλλαγές, η πάλη για την επιβίωση, ο καθημερινός ανταγωνισμός, η απίστευτη συγκέντρωση ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις κι όλοι οι παράγοντες της σύγχρονης κοινωνίας προκαλούν στον ψυχισμό μας πιέσεις, στρες, ψυχολογικές καταστάσεις κι αντιδράσεις που μας οδηγούν στην ανάγκη να ερευνήσουμε και να στοχαστούμε επάνω στον εαυτό μας.

Οι λέξεις ψυχοθεραπεία, ψυχανάλυση, αυτοανάλυση, ψυχοπαθολογία, προσωπική ανάπτυξη, ψυχοσωματιή δυναμική, χαλάρωση κατά του στρες, κλπ χρησιμοποιούνται συχνά σήμερα.
Η Ψυχολογία της Αυτογνωσίας μας οδηγεί σε μία προσωπική ανάπτυξη, ώστε να γίνουμε ολοκληρωμένα άτομα, όποιο και αν είναι το επίπεδο μας. Όταν την εφαρμόζουμε στη ζωή μας ανακαλύπτουμε το πραγματικό εσωτερικό μας σύμπαν, κι αυτό  μπορεί να μας εξυψώσει σε ένα ανώτερο επίπεδο ωριμότητας και αποδοτικότητας μέσα στον κόσμο που ζούμε.
Πρόκειται για μία ψυχολογία επαναστατικού τύπου, που κατευθύνεται στη γνώση του εαυτού μας και τη ριζική αλλαγή του ανθρώπου. η πραγματική αυτογνωσία έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας, για ποιο πράγμα ζούμε, ποιος ο λόγος της ύπαρξης μας, ποιος ο στόχος της ύπαρξης μας; Η ζωή έχει ως μοναδικό στόχο τη γέννηση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και το θάνατο; Αυτό θα ήταν κάτι παράλογο.
Εφόσον διαθέτουμε  ανθρώπινη υπόσταση με όλη την περιπλοκότητα που αυτό συνεπάγεται στις διάφορες απόψεις και σχέσεις της, η ψυχολογία καλείται να δώσει λύσεις. η έλλειψη αυτής της υπέροχης επιστήμης μας κάνει να κλειστούμε στον εαυτό μας, προκαλώντας ενδοστρέφεια, ανικανότητα, διανοητική και φυσική τεμπελιά, την εγκατάλειψη του εαυτού μας, ανασφάλειες, αντικοινωνικότητα….
Η Ψυχολογία της Αυτογνωσίας, ως εκδήλωση διαρκούς δράσης, αποτελεί τη λύση για την προσωπική εξέλιξη και την εσωτερική μας πρόοδο. Είναι περισσότερο και από απαραίτητο να ζήσουμε την κατάλληλη ψυχολογία , στοχαζόμενοι βαθιά επάνω σε αυτό που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και κάνουμε, για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να εξυψώσουμε θετικά το ανθρώπινο και πνευματικό μας επίπεδο, μία ψυχολογία που κατευθύνεται προς μία αναγέννηση της εσωτερικής μας κατάστασης.
Η Ψυχολογία της Αυτογνωσίας όταν κατευθύνεται προς τον εαυτό μας, είναι η φυσική λύση στα τραύματα, στα συμπλέγματα, τις απορρίψεις, τις φοβίες μας και για κάθε είδους ψυχολογικό ελάττωμα που τόση ζημιά μας προκαλούν. Είναι μία ψυχολογία που πηγαίνει στη ρίζα του προβλήματος και όχι προς την απλή ψυχολογική εξάρτηση από άλλους ανθρώπους, ή από φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, κλπ. Ακόμη, χρειάζεται να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και για να βρούμε το νόημα της ζωής μας
Η Ψυχολογία της Αυτογνωσίας είναι μία ιδιοφυής μέθοδος, που εφαρμόζεται από πολύ αρχαίες εποχές από σοφούς στην ανατολή και τη δύση, και βρίσκεται μέσα στην ταοϊστική, τη σωκρατική, τη λαμαϊστική φιλοσοφία, σε ορισμένες σχολές της αρχαίας Αιγύπτου, των μάγιας, των αζτέκων, των ίνκας, των αλχημιστών του μεσαίωνα…,  όμως παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

ΠΕΔΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ψυχολογικά ζούμε σε τρεις κόσμους, στον κόσμο των Μορφών, σε αυτόν του Βάθους και σε αυτόν του Υπεδάφους. σε αυτές τις τρεις περιοχές της ψυχικής μας ζωής βρίσκονται όλα όσα είμαστε. Αν γνωρίσουμε αυτούς τους τρεις κόσμους θα κατακτήσουμε τα κλειδιά της αυτογνωσίας και θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πραγματικό νόημα της ζωής μας.

1. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ

Ο φυσικός κόσμος ή κόσμος των μορφών αντιπροσωπεύει ουσιαστικά κάθε ανθρώπινη και υλική άποψη του ατόμου, είναι η καθημερινή ζωή μέσα στην οποία εξελίσσεται η εργασία, οι σπουδές, οι υποχρεώσεις, οι απολαύσεις, τα καθήκοντα, κλπ. Μέσα σε αυτό τον κόσμο της τυπικότητας ή των τύπων εκφράζεται η προσωπικότητα που διαθέτουμε όλοι μας, με το χαρακτήρα, τις συνήθειες και τα ήθη της, με την ταυτότητα, τις ανθρώπινες αξίες και την ψυχολογική εικόνα που προβάλουμε προς το εξωτερικό.

2.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ

Βάθος είναι η ψυχική περιοχή του ανθρώπινου υποσυνειδήτου και ασυνειδήτου. Σε αυτό τον κόσμο μπορούμε να συναντήσουμε διάφορα τραύματα, φοβίες και συμπλέγματα τα οποία είναι βαριές δονήσεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους και καθορίζουν τη ζωή και τις σχέσεις τους. Στην ψυχολογία της αυτογνωσίας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να εξαλείψουμε όλα τα τραύματα, τους φόβους, τις φοβίες, τα άγχη, τις ευθιξίες, τα συμπλέγματα, κλπ.

3. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ

Το ψυχολογικό υπέδαφος είναι το βαθύτερο μέρος του κάθε ανθρώπου. Αυτός ο κόσμος έχει ένα διπλό χαρακτηριστικό: μία σκοτεινή πλευρά και μία Φωτεινή. Μέσα στη σκοτεινή πλευρά βρίσκονται τα ψυχολογικά ελαττώματα και μέσα στη Φωτεινή οι βασικές αρετές. Μέσα στα βάθη του μικρόκοσμου ανθρώπου δονούνται τα πιο λεπτά όπως και τα πυκνότερα άτομα. Ανάλογα με τον τρόπο του είναι μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που ζούμε, που ενεργούμε, ενεργοποιούμε και τα ανάλογα άτομα. Η ψυχολογία της Αυτογνωσίας μας διδάσκει ότι η αναγνώριση κι εξάλειψη των ψυχολογικών ελαττωμάτων είναι κάτι αναγκαίο για την απελευθέρωση και την ανάπτυξη της ουσίας ή συνείδησης που διαθέτουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε γενικές γραμμές αγνοούν το υπέδαφος, λόγω έλλειψης πρακτικής στην πειραματική ψυχολογία και την φροϋδική ψυχανάλυση. Το φωτεινό υπέδαφος είναι η θετική όψη του ψυχολογικού νομίσματος. Είναι το φως μέσα στο σκοτάδι, η ημέρα μετά τη νύκτα, το θετικό του αρνητικού. Εκεί βρίσκονται οι αξίες της συνείδησης.

Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Η συνείδηση είναι άυλη, αόρατη, αχρονική, ακαθόριστη. Η συνείδηση εκφράζεται ως ένα σύνολο από αξίες, αρχές, όπως είναι η αγάπη, η ψυχική ευγένεια, η ειλικρίνεια, η κατανόηση, η πνευματικότητα, η ταπεινοφροσύνη, η αδερφικότητα…Όλες αυτές οι αξίες βρίσκονται αποσπασματικά και εν δυνάμει μέσα μας αναμένοντας τη στιγμή που θα αναπτυχθούν πλήρως, σύμφωνα με την εργασία που κάναμε και την εσωτερική μας ανάπτυξη. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα και καταστάσεις συνείδησης. Η ψυχολογία της Αυτογνωσίας διαθέτει τα κλειδιά και τις τεχνικές για την αφύπνιση και την εξέλιξη της συνείδησης ώστε αυτή να μπορέσει να εκδηλωθεί στη ζωή μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ανθρωπολογία και Μυθολογία »